Trendu wersja mobilna



Trendu >> Trendy

Naturalne barwniki do jajek – domowe sposoby na barwne pisanki

Data: 10.03.2021 r.

Barwne pisanki stanowią jeden z najbardziej rozpoznawalnych elementów wielkanocnej symboliki, wszechobecny wśród wiosennych, świątecznych dekoracji. Kreatywne kuchenne przedsięwzięcie z barwnikami do jajek w roli głównej jest nieodzownym elementem przygotowań do Świąt Wielkanocnych, będąc jednocześnie nie lada atrakcją zarówno dla najmłodszych, jak i dorosłych.

Mimo dostępnego na rynku szerokiego wachlarza gotowych barwników, warto wypróbować tradycyjne, naturalne metody barwienia skorupek, stosowane już od wielu pokoleń. Takie eksperymenty stanowią świetną okazję na zaangażowanie dzieci w świąteczne przygotowania w odsłonie twórczej zabawy!

Czego potrzeba do barwienia jajek?

Najłatwiejszym sposobem na naturalne barwienie jajek jest ich umieszczenie w garnku z wodą i wybranymi składnikami barwiącymi oraz podgrzewanie do momentu ugotowania jajek na twardo. Inną metodą jest ugotowanie jajek oddzielnie, a następnie pozostawienie ich w naczyniach z uprzednio przygotowanymi wywarami barwiącymi. Do ich sporządzenia wykorzystuje się wodę oraz wybrane składniki służące jako naturalne barwniki do jajek – po odpowiednio długim gotowaniu, do ostudzonych wywarów dodaje się niewielką ilość octu spożywczego oraz umieszcza się w nich jajka. Wszystko zostawia się w lodówce na kilka godzin. W przeciwieństwie do pierwszej metody, która pozwala na intensywniejsze zabarwienie skorupek, druga może okazać się strzałem w dziesiątkę w kwestii przygotowania wizualnie delikatnych, pastelowych pisanek w wiosennym klimacie. Warto pamiętać, że na efekt końcowy wpływa także początkowy kolor skorupki, dlatego warto przygotować jajka o białych skorupkach, by otrzymane kolory były czystsze i wyraźniejsze.

Naturalne barwniki do jajek – garść inspiracji

Prawdopodobnie najpopularniejszym naturalnym składnikiem wykorzystywanym od wielu pokoleń do barwienia skorupek jaj są łupiny cebuli, nadające pisankom brązowe, złociste tony. Jako barwniki do jajek służyć mogą również kurkuma oraz szafran – przy ich zastosowaniu otrzymać można jajka o żółtych skorupkach. Wywar z czerwonej kapusty z kolei pozwoli na zabarwienie pisanek na niebiesko, z buraka czerwonego – na różowo, natomiast z liści szpinaku – na zielono. W zasadzie jedynym ograniczeniem jest wyobraźnia. W roli naturalnych barwników do jajek wystąpić mogą liczne zioła, owoce czy warzywa, warto więc, oprócz wypróbowania sprawdzonych propozycji, samodzielnie poszukiwać we własnej kuchni potencjalnych składników barwiących skorupki.

Ostatnie szlify

Warto pamiętać, że pisanki przygotowane z wykorzystaniem nawet tych samych naturalnych barwników do jajek mogą być w różnym stopniu wysycone kolorem oraz posiadać gdzieniegdzie nierówności lub przebarwienia. Nie będzie to ich wadą, wręcz przeciwnie – sprawi, że każde jajko będzie wyjątkowe i niepowtarzalne. Aby przygotowane pisanki lśniły pięknie nasyconymi barwami, warto po ich wystudzeniu delikatnie przetrzeć je ściereczką nasączoną tłuszczem, np. olejem roślinnym. Pomalowane i nabłyszczone jajka można wyeksponować w koszyczku lub na talerzu, by do momentu spożycia cieszyły oko swym blaskiem i żywymi kolorami.